Flensburg – Kiel: Rustdag

Woensdag
1 mei 2019           
 Vorige dag
Rustdag in             : Schleswig
Gelopen                 : niet veel
Geslapen                : Hotel F-Ritz 
                                  in Schleswig

We waren precies op de helft van het aantal wandeldagen. Tijd voor een rustdag. Schleswig is een stadje dat zich daar prima voor leent. Het Schloss Gottorf lag op loopafstand van ons hotel. Daar gingen we eerst naar toe.

Schloss Gottorf langs de E1

Schloss Gottorf

We hadden al gezien dat er een tentoonstelling was van Hans Olde, gepresenteerd als impressionist van het Noorden. Wij hadden nog nooit van hem gehoord, dus een mooie gelegenheid om eens kennis te maken. De tentoonstelling was aardig, maar niet spectaculair. We vonden de eveneens tijdelijke expositie over de Republiek van Weimar eigenlijk interessanter en we waren vooral verrast door de vaste collectie in het slot. Een prachtige gotische zaal met Middeleeuwse beelden en altaren, mooie schilderijen en (Jugendstil) meubelen en een unieke, nog geheel oorspronkelijke slotkapel uit 1590. Heel fraai allemaal.

Gotische zaal

Na nog een kop koffie in de museumbistro zochten we de bushalte op om naar het centrum van Schleswig te gaan. Het was 1 mei, dag van de arbeid en dat betekent in Duitsland dat er dus niet gewerkt wordt. De bussen rijden dan zondagsdiensten, maar naar het ZOB  ging er wel af en toe een.

De Altstadt van Schleswig is niet wat we van Altstädte in Zuid- en Middenduitsland gewend zijn. Het gaat hier vooral om het oude visserskwartier en dat is klein, maar erg aardig. Heel apart is het, dat het centrale plein waar de huisjes omheen gegroepeerd zijn een begraafplaats is, met een kerkje in het midden.

Visserswijk Holm in Schleswig

Visserswijk Holm in Schleswig

Voor het overige is met name het Brüggeman altaar uit het begin van de 16e eeuw de moeite waard. De kerk stond helaas in de steigers, maar het houtsnijwerk van dit bijna 13 meter hoge altaar vonden we zeer indrukwekkend!

Voor we met de bus terug gingen, namen we het aspergemenu in een van de weinige vakwerkhuizen in Schleswig. Naast ons hotel zaten weliswaar een Griek en een gutbürgerlich Duits restaurant, maar bij de Griek hadden we al twee keer gegeten en het Duitse ding bleek vandaag een extra Ruhetag te hebben. Het gezellige restaurantje Ringelnatz bracht uitkomst.

Volgende dag