De GR5 – Wandelen van Noord-Frankrijk tot Nice

In 1991 voltooiden we het Pieterpad op de Pietersberg in Maastricht. Zoals velen met ons, liepen we nog even door naar het punt waar het Pieterpad destijds aansloot op de magische GR5. Daar stond het bord: Nice 2000 kilometer en nog wat. We waren nog volop bezig met de E3 wandeling van Parijs naar de grens tussen Duitsland en Tsjechië. En de E4 door Zuid-Frankrijk was ook nog lang niet klaar. Maar die GR5 …. die had toch ook wel wat. En waarom niet 3 projecten tegelijk doen?

Start van de GR 5 in Hoek van Holland

Start van de GR 5 in Hoek van Holland

En zo begonnen we een jaartje later in Hoek van Holland aan het toen Deltapad geheten Nederlandse deel van de GR5. Daar heb ik geen dagboeken van bijgehouden, ik kan alleen nog traceren dat we in 4 dagtochten naar Bergen op Zoom zijn gelopen. En omdat we ook in die periode via het Oeverloperpad vanuit Hoek van Holland langs Rotterdam kwamen, kunnen we stellen dat we feitelijk vanuit ons huis het hele stuk naar Nice gelopen hebben. Want de GR5 hebben we inmiddels al een aantal jaar geleden afgerond.

GR 5 - Aankomst in Nice

Aankomst in Nice

Vooral van het Franse deel heb ik veel van onze belevenissen opgetekend. Het stuk door België en Luxemburg, in de jaren 90 gelopen, is echter behoorlijk uit de herinnering weggezakt. Alleen de start van het 4-daagse traject van Brecht naar Lummen staat me nog levendig voor de geest. Met dank aan de Belgische Spoorwegen! We waren toen zo’n beetje midden in de nacht opgestaan om met de trein van 5 over 5 (!!) naar Antwerpen te gaan en daar de bus naar Brecht te nemen. Maar helaas, al op het Centraal Station van Rotterdam kregen we te horen dat de Belgische Spoorwegen deze dag staakten. Wat nu? Er ging wel een trein richting Roosendaal, maar vanaf daar was het onzeker of de reis zou worden voortgezet. Nouja, toch maar doen dachten we. We zien wel hoe ver we komen. En we kwamen heel ver, al ging het ontzettend met horten en stoten. Uiteindelijk kwamen we pas rond 11 uur in Brecht aan. En dat was tamelijk laat om nog ruim 30 kilometer te moeten lopen. Dit was dan ook de enige keer in onze hele wandelhistorie, dat we écht helemaal in het donker het laatste stuk naar ons eindpunt gelopen hebben. Bepaald geen pretje!

Maar goed, van het eerste deel door de Benelux heb ik dus nauwelijks materiaal. Dit verslag van de GR5 begint daarom in het zuidelijkste deel van Luxemburg, met het traject dat vanaf Remerschen richting de Franse grens gaat. Dat was in het jaar 2000. Maar we hebben de GR5 ook niet in geografische volgorde gelopen. We deden telkens een traject dat qua beschikbare tijd en seizoen het beste uitkwam. Als je de verslagen chronologisch wilt volgen, houd dan de nummers vóór de beschreven trajecten aan.

03: door Noord-Frankrijk
06: door Lotharingen
02: door de Vogezen
01: door de Jura
04: door de Haute-Savoie/Alpen Noord
05: door de Savoie/Alpen Midden
07: door de Alpes-Maritimes