Flensburg – Kiel: slot

Dinsdag
7 mei 2019            Vorige dag
Slotdag in              : Kiel
Gelopen                 : door de stad
Geslapen                : Centro Hotel Consul 
                                  in Kiel

We hadden een extra dag in Kiel gereserveerd. Dat was ruim genoeg om deze stad verder te bekijken. Een halve dag zou ook genoeg geweest zijn, maar ja, de trein ging morgen pas én we hadden voor ’s avonds kaartjes voor de Opera van Kiel. Een prachtige voorstelling van een tamelijk onbekend werk: La muette de Portici. Het gebouw van de opera, maar ook het ernaast gelegen stadhuis uit het begin van de 20e eeuw, zijn overigens erg fraai. Ook de binnenkant van het stadhuis was zeer de moeite waard.

Stadhuis van Kiel

Verder was het leuk om een “opdracht” van zwager Jan uit te voeren. In het kader van een lezing over de Vrede van Versailles, had hij ons gevraagd om uit te kijken naar herinneringen aan de matrozenopstand

Gedenkplaat matrozenopstand in Kiel

Gedenkplaat matrozenopstand

die hier aan het eind van de eerste wereldoorlog had plaatsgevonden. Die matrozenopstand is niet echt een ding dat nog leeft hier. Het karakter van de opstand is onder historici ook niet onomstreden, heldendaad of ordinaire muiterij ? Maar met behulp van het internet konden we toch van alles achterhalen en hebben we een ware fotoreportage voor Jan kunnen maken. Zo hadden we uiteindelijk toch de hele dag wel nodig om Kiel grondig te bezichtigen.

Vlakbij ons hotel vonden we de boekhandel die we zochten. Wim wilde namelijk kijken of er inmiddels misschien toch een recentere uitgave was van ons wandelboekje. We waren de afgelopen dagen immers wel erg vaak tegen omleidingen aangelopen die niet in onze beschrijving stonden. Ik had er niet veel vertrouwen in, maar even kijken kon natuurlijk geen kwaad.

En waarachtig. De winkeldame ging even zoeken, want ze dacht dat er onlangs een nieuw gidsje verschenen was. Jawel, het stond zelfs in de etalage! Geen heruitgave van de groene Kompass Wanderführer, maar een geheel nieuwe Rother Wanderführer van het eerste deel van de E1, Flensburg tot Hamelen. Uitgegeven in het voorjaar van 2019 dus nét van de pers. Jammer dat we dit boekje niet eerder op de kop hadden kunnen tikken, maar we hebben het natuurlijk toch gekocht, want het zal de komende jaren zeker nog van pas komen.

Opera van Kiel

We aten in de gezellige raadskelder onder het stadhuis, genoten ’s avonds van de mooie voorstelling en zaten de volgende dag weer urenlang in de trein. Heerlijk om uit te rusten van een schitterende wandeling. En om alvast met behulp van ons nieuwe wandelboekje uit te vissen hoe we volgend jaar het volgende traject naar Lübeck kunnen uitstippelen.

Volgend traject