Er zijn in Europa elf wandelroutes die verschillende Europese landen met elkaar verbinden. Die Europese routes zijn ontstaan na de oorlog en rijgen veel routes die al bestonden aan elkaar met als achtergrond de Europese gedachte. Het is totaal niet commercieel en de naamgeving is dan ook tamelijk prozaïsch, lang niet zo flitsend als de naamgeving van veel eigentijdsere routes, zoals de Rheinsteig en de Hexensteig. En die zijn dan ook gelijk een stuk commerciëler. Langs de Rothaarsteig zagen we bijvoorbeeld dat er bij de VVV sjaaltjes en koffiemokken met het logo van de route te koop waren. Leuk, maar aan ons niet besteed.
De E2 is beter bekend als GR5. Dat staat voor Grande Randonnée numero cinq, van oorsprong een Franse wandelroute, gemarkeerd met het internationale rood-wit gestreepte wandelteken. Na de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is het denk ik wel het bekendste lange-afstandspad. Het heeft dan ook nauwelijks een nadere introductie nodig. Elke wandelaar weet dat-ie van Hoek van Holland naar Nice loopt, van Noordzee naar Mediterrannee, via Maastricht waar hij aansluit op het even bekende Pieterpad.
De E1 is minder bekend. Die loopt van Noordscandinavië tot het Zuiden van Italië.
De route is nog steeds in ontwikkeling. Het boekje dat we er ooit van kochten is een heruitgave uit 2000 (oorspronkelijke uitgave 1983) en beschrijft de stukken door Zweden, Denemarken, Jutland en Italië heel globaal (in enkele bladzijden). Het traject door Duitsland en Zwitserland is echter wel gedetailleerd, in dagtrajecten beschreven. Met globale kaartjes per dagtraject. De beschrijvingen zijn niet zo gedetailleerd als in de topogidsen van de Franse GR’s en de Nederlandse LAW’s en de kaartjes zijn absoluut niet geschikt om op te lopen, maar met de informatie uit het boekje kun je prima uit de voeten kunt, omdat de route in het veld uitstekend is gemarkeerd,
Het boekje is al tamelijk oud, maar nog wonderbaarlijk actueel wat de route betreft. Af en toe een omleiding, maar dat heb je bij recente boekjes ook vaak en als het maar goed is aangegeven, kom je er wel uit. De overnachtings- en openbaar vervoerinformatie is uiteraard wat minder actueel. Tegenwoordig met het internet vind je echter alles wat je nodig hebt. Zelfs de bushaltes langs je pad.
Maarrrrrrr …. goed nieuws! Op onze wandeling in het voorjaar van 2019 waren de omleidingen toch wel dusdanig talrijk, dat we op zoek gingen naar een mogelijk nieuwe uitgave.
En warempel! Die bleek vers van de pers in het voorjaar van 2019 te zijn verschenen. Een Rother Wanderführer met actuele informatie en veel betere kaartjes! Een absolute must voor wie de E1 in Duitsland wil wandelen. Het boekje beschrijft het traject van Flensburg tot Hamelen. Het resterende deel tot aan Konstanz zal binnenkort verschijnen.
Na het Noordduitse laagland, gaat de E1 door veel Duitse middengebergtes. Bekende zoals de Taunus en het Zwarte Woud en minder bekende zoals de Deister en het Westerwald. Je loopt vrijwel voortdurend door de natuur, een enkele keer door een grotere stad zoals Frankfurt. Daar kun je natuurlijk het openbaar vervoer nemen, maar de échte langeafstandswandelaar pakt ook die stukken asfalt mee. Smokkelen is voor ons dan ook not done! (Hoewel…vooruit, een enkel keertje dan, als we er helemaal doorheen zitten.)
Aan het eind voert de tocht door de Alpen, over de Gotthardpas naar het zuidelijkste puntje van het meer van Lugano. Aan de andere kant van het meer begint het Italiaanse traject. Dat stuk en het traject ten Noorden van Duitsland staat overigens niet op ons programma. We hopen de komende jaren wel de hele tocht door Duitsland en Zwitserland af te maken.
Lees verder over de E1 Lees verder over de GR5
Links die je misschien interessant vindt:
Meer informatie over de E1 (wikipedia)
De E1 en andere Europese wandelroutes
De GR5 te lijf
De GR5 route informatie