Heidelberg – Pforzheim: dag 5

Dinsdag 9 juli 2013                 Vorige dag
Van                    : Bretten
Naar                  : Pforzheim
Gelopen            : 23 kilometer
Geklommen      : 400 meter

Geslapen           Parkhotel in Pforzheim

Het laatste stuk door de Kraichgau. Nu weer zeer bosrijk. In het eerste bos, het Langewald dat inderdaad zéér lang was, passeerden we een groot aantal oude grensstenen. Vooral de Dreimärkenstein uit 1751 was heel opmerkelijk! Toen we het Langenwald uitkwamen, hadden we voor het eerst uitzicht op het Zwarte Woud. Niet zo lang overigens, want we daalden al snel af naar het plaatsje Stein. Een piepklein centrum,

Zwarte Woud in de verte

met een paar mooie oude huizen en zowaar een Pizzeria, die open was en lekkere Flammkuchen had. Al had hij voor een Flammkuche wel érg veel weg van een pizza.

Na een tocht door een heel mooi dal klommen we nog één keer naar een hoogte, waar we vanaf een bankje opnieuw een prachtig uitzicht hadden op het Zwarte Woud. Nu een stuk dichterbij.

Het pad daalde af naar Ispringen en zou daarna langs spoorlijnen en autobaan, door de voorsteden van Pforzheim verder gaan. Dat hebben we voor kennisgeving aangenomen. In Ispringen pakten we de trein om het laatste stukje naar het centrum van Pforzheim af te leggen. In Pforzheim is weinig –eigenlijk helemaal niks – ouds te bekennen, maar de binnenstad is mooi ruim aangelegd, met veel groen, water en beelden. Het Parkhotel dat we hadden uitgezocht was weer grote klasse.

Hier loopt de route echter niet pal langs het hotel, dus dat zal in een grote plaats als deze wel even zoeken worden als we terugkomen. Maar dat lossen we de volgende keer wel weer op!

Volgend traject