Göschenen – Lugano: dag 3

Dinsdag 3 juli 2012                  Vorige dag
Van                    : Airolo

Naar                  : Osco
Gelopen             
: 17 kilometer
Geklommen      
: 600 meter

Geslapen           Ristorante Marti in Osco

Na Airolo begint de zogenaamde Strada Alta. Die wordt in ons boekje en ook in beschrijvingen op internet zeer hoog geprezen. Als een van de geliefdste wandelpaden van Europa nog wel liefst. Maar dat wekt toch wat te hoge verwachtingen. Het was absoluut een mooi traject, maar anders dan we verwacht hadden. Minder alpien, want eigenlijk heb je het hoogste deel na de afdaling van de Gotthard wel gehad. Je blijft ook nu het dal met autobaan en spoorweg volgen, maar wel ver er vandaan en op een aardige hoogte. Daarvoor moesten we vanuit Airolo dan ook eerst een eindje klimmen. Daarna bleef het redelijk op hoogte, geen al te forse inspanningen.

Aardbeitjes plukken op de Strada Alta

De zomer was weer teruggekeerd. De lucht was helemaal opgeklaard en het was lekker warm. De route ging werkelijk door een bloemenzee. Prachtige kleuren. Ook de bosaardbeitjes waren rijk gezaaid vandaag. We kwamen af en toe nauwelijks vooruit, overal zag Wim nog mooiere, nog rooiere. Heerlijk.

Later in de middag begon het pad toch wel erg hard te dalen. Over echte struikelpaadjes door het bos. Jammer, want nu moesten we weer een heel eind omhoog om in Osco te komen. Maar ja, zo gaat het nu eenmaal vaak.

Hotel in Osco, een waar dieptepunt

Het hotel in Osco was een waar dieptepunt. Ristorante Marti, wat een vreselijk adres. Niet alleen omdat het ronduit een armoedige tent was, wederom douche en toilet op de gang en nu zelfs geen stromend water op de kamer, maar zó‘n onvriendelijk bejegening hadden we nog nooit gehad. Alsof ze er van baalden gasten te hebben. Het restaurant mag die naam absoluut niet hebben. We gingen er toch maar zitten voor het avondeten, iets anders was er immers niet in Osco, niet open althans. Ze vertikten het om een drankje op te komen nemen, keken niet één keer onze kant op en op een gegeven moment werd er zonder iets te zeggen een bord soep voor ons neergepletterd. Eet smakelijk.

Het hoofdgerecht ging precies op dezelfde manier en de kwaliteit van de maaltijd was geheel in lijn met de geboden gastvrijheid. Niet voor herhaling vatbaar dus, al waren we dat toch al niet van plan.

Volgende dag